Veelgestelde vragen

Lid worden

Profielen

Activiteiten

Reageren op de site

Vragen


Lid worden

> Als ik lid word op de site/een profiel aanmaak, ben ik dan verplicht tot iets?
Nee, dat ben je niet.
Wel kun je meer op de site doen, als je een profiel hebt aangemaakt: je kunt meepraten in discussies, reacties achterlaten, vragen stellen en zo ons en de andere leden beter leren kennen voordat je besluit mee te doen met een activiteit.
Of je je aanmeldt bij een activiteit bepaal je helemaal zelf. Onze activiteiten zijn leuk, verrassend en je helpt er een ander mee. Je bent dus van harte welkom. Als jij daar zin in hebt en wanneer jou dat uitkomt. In de tussentijd zien we je graag terug op de site!

> Moet ik ANWB lid zijn om vrijwilligerswerk bij de ANWB te doen?
Nee, iedereen is van harte welkom om vrijwilligerswerk bij de ANWB te doen!

Profiel

> Hoe maak ik een profiel aan?

 1. Klik op de grijze registratieknop rechts bovenaan de site.
 2. Vul vervolgens het registratieformulier in.
 3. Je hoeft alleen een gebruikersnaam, e-mail en wachtwoord in te vullen. Het is leuk als je wat meer over jezelf vertelt en een foto toevoegt, maar verplicht is het niet.
 4. Binnen 30 minuten krijg je een e-mail met een activatielink.
 5. Klik op die link en je profiel wordt geactiveerd.
 6. Vanaf dat moment kun je inloggen op de site, reageren en je aanmelden voor groepen en activiteiten.

 

> Wat als je geen eigen e-mailadres hebt?
Dan moet je er een aanmaken. Je hebt een uniek e-mailadres nodig om een eigen profiel aan te kunnen maken. Net zoals Facebook, Linkedin en vele andere sites, maakt ook onze site één profiel per e-mailadres aan. Een eigen e-mailadres kun je op verschillende plekken gratis aanmaken, bijvoorbeeld bij Gmail.

Tip: deel je samen met je partner een e-mailadres en maak je verder niet veel gebruik van het nieuwe e-mailadres? Zorg dan dat de e-mail die daar binnenkomt automatisch doorgestuurd wordt naar jullie gezamenlijke e-mailadres. Zo mis je geen belangrijke e-mailtjes over de vrijwilligersactiviteiten.

 

> Hoe kan ik mijn eigen gegevens bekijken, wijzigen of aanvullen?

 1. Log in op de site (via de knop Inloggen rechts bovenaan).
 2. Zodra je bent ingelogd staat rechts bovenaan je (gebruikers)naam (daar waar eerst Inloggen stond). Klik hierop en je gaat naar je eigen profiel.
 3. Onder het gedeelte met je foto, naam en interesses, dus een beetje midden op de pagina staat een knop "Instellingen".
 4. Klik hierop.
 5. Je komt nu op de pagina waar je je gegevens kunt wijzigen of aanvullen.
 6. Pas aan wat je aan wilt passen en klik op "Opslaan" (de knop helemaal onderaan).

 

> Hoe verwijder ik mijn profiel?

 1. Stuur een mail aan vrijwilligers@anwb.nl, vanuit het e-mailadres dat bij je account hoort.
 2. Zet in de mail je gebruikersnaam en dat je je account graag wilt verwijderen, dan verwijderen wij hem voor je.

Activiteiten

> Hoe meld ik me aan en af voor een activiteit?

 1. Log eerst in (daar heb je een profiel voor nodig)
 2. Ga dan naar de pagina van de activiteit. Rechts op de pagina staat de knop "Ik doe mee". Klik hierop vul in het volgende scherm je gegevens in. Je kunt nog een opmerking of vraag aan ons kwijt kunt. Klik in dit scherm op "Aanmelden" en je aanmelding komt bij ons binnen.
 3. Bij veel activiteiten moet je deelname nog bevestigd worden door de organisator (bijvoorbeeld omdat er voorwaarden aan deelname zitten, of er maar beperkt plek is). Je krijgt eerst een ontvangstbevestiging van je aanmelding. Die hoort binnen een paar minuten (max 15) in je mailbox te zitten. Krijg je deze niet? Laat het ons dan weten in de reacties onder de betreffende activiteit en we kijken wat er mis is gegaan.
 4. Binnen een paar werkdagen krijg je de definitieve e-mail waarin staat of je bij de deelnemers zit of niet. Hoor je niets? Ook dan kun je ons dat laten weten in de reacties onder de betreffende activiteit.

 

> Kan ik me met meerdere mensen aanmelden voor een activiteit?
Ja, we vinden het super als je je partner, vrienden, buren of collega's vraagt om ook mee te doen. Ze moeten zich wel zelf aanmelden. Dat is a) leuker voor de andere deelnemers (die zien wie er nog meer meedoet) en b) een stuk handiger voor onze administratie: die hoeven we dan niet handmatig bij te houden.
Zodra je partner, vrienden, buren of collega's een profiel hebben aangemaakt, kunnen ze zich opgeven voor de betreffende activiteit. Hebben jij en je partner samen een e-mailadres? Kijk dan hier

 

> Ik heb een vraag over een activiteit!
Onder elke activiteit kun je vragen of reacties achterlaten. Log in op de site en je ziet vanzelf het reactieveld onder de activiteit verschijnen. Vul je vraag of reactie in en klik op de "Reageer"-knop. Je reactie is nu op de site te zien en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

 

> Helaas ben ik verhinderd voor een activiteit waarvoor ik me heb aangemeld. Waar kan ik me afmelden?
Jammer dat je niet mee kan doen. Stuur even een mail aan vrijwilligers@anwb.nl

Reageren op de site

> Hoe kan ik een reactie achterlaten op de site?
Onder veel pagina's op de site kun je vragen of reacties achterlaten. Dus heb je een vraag over een activiteit? Dan kun je die bij de betreffende activiteit achterlaten. Wil je reageren op een nieuwsbericht? Dan kan dat onder het bericht. Heb je een algemene vraag over vrijwilligerswerk? Dan kun je die bijvoorbeeld op de pagina over vrijwilligerswerk achterlaten.

Hoe werkt het?

 1. Allereerst heb je een profiel nodig. Heb je dat?
 2. Log dan in op de site en je ziet vanzelf het reactieveld op de betreffende pagina verschijnen.
 3. Vul je vraag of reactie in en klik op de "Reageer"-knop.
 4. Je reactie is nu op de site te zien en we geven je zo snel mogelijk antwoord!

 

> Kan ik mijn reactie verwijderen?
Toch een beetje spijt van je woorden? Dat heeft iedereen wel eens :) Geen nood, je kunt je reactie weer verwijderen.

 1. Zorg dat je ingelogd bent, ga naar de pagina waar je reactie staat.
 2. Klik op de blauwe knop "Verwijderen" en je reactie wordt verwijderd. 

Let op: internet is internet. We kunnen niet garanderen dat je reactie van de aardbodem verdwenen is. Bezoekers kunnen pagina's doorsturen, een screendump maken of de reactie kopieren in een e-mail. Dat is geen drama, mits je geen vreselijke dingen hebt gezegd. Daarmee komen we op het volgende punt: hou het een beetje netjes. Zie hieronder.

 

> Wat kan ik wel en niet zeggen?
Niks mis met een discussie of een pittig gesprek. En je hoeft ook niet met alle andere 10.000 vrijwilligers een even goeie band te hebben. Daar doen we niet moeilijk over. Wat we niet oké vinden: lomp en kwetsend gedrag. Bijvoorbeeld agressieve, bedreigende, obscene of racistische opmerkingen maken, mensen lastig vallen of persoonlijk aanvallen.

Ook is het niet toegestaan om privégegevens van anderen te delen op de site. Voor jezelf geldt dat natuurlijk ook: denk een beetje na over wat je wel of niet deelt op de site. Zet niet zomaar je e-mailadres, je adresgegevens of je telefoonnummer in een reactie. 

Wat we wel oké vinden: als je aardig bent tegen nieuwe vrijwilligers, en  ze een beetje op weg helpt, andere vrijwilligers helpt als ze een vraag hebben en een goed gesprek voert met elkaar.

Vragen

>Waar kan ik terecht voor overige vragen!
Geen probleem: laat een reactie achter, dan helpen we je verder. Heb je een vraag over:

 • de site, dan kun je een reactie onder deze pagina achterlaten.
 • het vrijwilligerswerk, reageer dan op de pagina over vrijwilligerswerk.
 • een activiteit, laat je vraag dan op de pagina van de betreffende activiteit achter.

Hoe je een reactie achterlaat staat hierboven uitgelegd. Je kunt ook een mail sturen naar vrijwilligers@anwb.nl

 • Veelgestelde vragen