ANWB Wintervakantiespreekuur te Leiden

20 februari 2018

Tekst en foto's: Marjan van der Linden, vrijwilliger webredacteur
Fotograaf Assen/Den Haag: Anco Bierman/Wilma van der Valk, vrijwilliger webfotograaf

 

Het wintervakantiespreekuur is bedoeld om voorlichting te geven zodat de reizigers goed voorbereid op weg gaan naar de wintersport en wordt in de ANWB-winkels gehouden. Vandaag een impressie uit Leiden.

Het vrijwilligers echtpaar Amy en Wim Heyman geven vandaag o.a. de adviezen:

  • Wat neem ik mee in de auto;
  • Hoe leg ik sneeuwkettingen om de banden
  • Welke vignetten heb ik nodig;
  • Routekaarten, etc.

In de winkel is een overzichtelijke hoek gemaakt met een tafel met allerlei artikelen voor de wintersport, zoals verschillende soorten sneeuwkettingen, warmhouders voor (hand)schoenen, de-icer, koelvloeistof, routekaarten, etc.

14

Als ik in de winkel kom, zijn er al vijf mensen geweest voor de sneeuwkettingen, die heb ik dus gemist. Daarom geeft Wim mij een demonstratie hoe het moet en maak ik enkele foto’s. Het is te merken dat de voorjaarsvakantie voor de deur staat, want het is erg druk in de winkel. Omdat er veel sneeuw ligt in Oostenrijk en Frankrijk is er wel degelijk belangstelling voor de sneeuwkettingen.

26

Spoedig komt er een man aan, die met zijn gezin in de buurt van Innsbruck gaat wintersporten. Gelukkig weet hij de juiste maat van zijn band, de ketting moet goed passen! Wim geeft een demonstratie en ook mijnheer gaat aan de slag. De sfeer is gemoedelijk en als ik vraag: bent u tevreden over de voorlichting, dan geeft hij een volmondig “ja, fantastisch”. Hij poseert dan ook graag voor een foto. Amy geeft nog wat routekaarten mee en enkele nuttige adviezen. Ook geeft zij de tip om een waxinelichtje mee te nemen met een aansteker en legt uit waarom. Zij vertelt mij, toen zij opsomde wat er allemaal nodig is in de auto, dat een mevrouw de opmerking maakte: “ je lijkt mijn moeder wel”…. “ Het is dankbaar werk en nog gezellig ook”.

7

Natuurlijk deelt de ANWB een cadeautje uit: Klanten die langs komen krijgen een ANWB tas met twee tijdschriften en een waardebon. Twee kinderen komen sneeuwbrillen passen en ik vraag aan de ouders of ik een foto mag maken, dat is goed, want door de brillen zijn ze toch incognito!

Het is de hele dag een komen en gaan en het echtpaar Heymans is de hele dag bezig, minstens 10x moet Wim de sneeuwkettingen demonstreren. Dat is nog een hele toer, maar wat een goed idee van de ANWB!!!