25ste ANWB AutoMaatje van start in gemeente Teylingen

Tekst: Erwin Brandt, vrijwilliger webredacteur
Foto's: Wilma van der Valk, vrijwilliger webfotograaf

“U vraagt wij draaien”.

pasfotoAfgelopen donderdag kwamen er wel heel bijzondere ‘chauffeurs’ aan de deur bij Nellie van Duijn en Maria Stroombergen uit Sassenheim. Niemand minder dan ANWB-directeur Frits van Bruggen en wethouder van de gemeente Teylingen Kees van Velzen haalden de dames op om mee te genieten van het feestje van alweer de vijfentwintigste AutoMaatje van de ANWB in servicecentrum SassemBourg. Stroombergen: “Helemaal geweldig, ik zit aan huis gekluisterd en ik kom anders helemaal nergens meer”.

Gerard van den Bos van ANWB betrokken is de bedenker van het initiatief dat groeit als een heel snel kleutertje. “Elf maanden geleden begonnen doen er met de gemeente Teylingen erbij nu al vijfentwintig gemeenten mee en de verwachting is dat het er eind van het jaar al dertig zijn. Het idee is eigenlijk heel simpel en te vergelijken met vroeger toen het nog gewoon was dat buren, familie of kennissen een kwetsbare medemens even meenamen om boodschapjes te kunnen doen of om een kopje koffie te gaan drinken. Een prachtig voorbeeld is van een mevrouw in Barneveld, die met haar rollator nog maar vijfhonderd meter kan lopen terwijl haar vriendinnen in het verzorgingshuis anderhalve kilometer verderop zitten. Zonder AutoMaatje Barneveld zou zij ze anders misschien nooit meer zien”.

Met ANWB AutoMaatje vervoert een pool van gemiddeld vijftien vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een onkostenvergoeding van dertig cent per kilometer. Van Bruggen: “Het is beslist geen Uber. Doordat de ANWB haar software en kennis en kunde gratis beschikbaar stelt, kunnen welzijnsorganisaties en gemeenten snel en zonder grote investeringen deze vervoerservice opzetten. Er zijn in Nederland naar schatting één miljoen eenzame burgers en wij willen hen daarom zo lang mogelijk mobiel houden. Het initiatief is dan ook lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk”. Applaus klinkt en Van Velzen hoopt dat nog veel gemeenten gaan meedoen. “Het moet een sneeuwbal worden, waarin meer mensen naar elkaar omzien. Fijn dat Stichting Welzijn Teylingen deze burg wil slaan. Ga ervan genieten en wij gaan aan de slag”.

thumbDirecteur van Welzijn Teylingen Ria Eijck wil er nog aan toevoegen dat niet alleen ouderen voor AutoMaatje in aanmerking komen en het nieuwe initiatief een zeer welkome aanvulling is op het bestaande dienstenpakket in de gemeente, Welzijn Thuis. “Het is voor iedereen met mobiliteitsproblemen”. De vrijwilligers zijn er in ieder geval klaar voor en hebben al enkele ritjes gereden. George Beukers uit Voorhout en Henk Brouwer uit Sassenheim vertellen dat het uitstekend is bevallen. “We hebben tijd over en de mensen zijn echt heel blij. Het is dankbaar werk om inwoners toch een beetje uit hun isolement te halen en een beetje te vergelijkbaar met: ‘u vraagt wij draaien’. Wil iemand naar het strand en gezellig een kopje koffie drinken met ons dan doen wij dat graag”.

Tussen alle feestelijkheden door voerde de drie zangeressen van Petticoats die met een knipoog naar het verleden herkenbaar repertoire in jaren 50-60 stijl opvoerden de feestvreugde verder op en werd na de uitreiking van de deelnemers- en vrijwilligerspassen besloten met koffie en taart. De eerste kennismaking van Nellie van Duijn en Maria Stroombergen met ‘AutoMaatje’ smaakte in ieder geval meteen al naar meer.

Meer informatie over AutoMaatje