Rotterdam en ANWB zamelen fietsen in voor Kinderfietsenplan

17 mei 2017

Het is weer een knaller van een inzamelactie voor het ANWB Kinderfietsenplan! De tweede stad van Nederland, Rotterdam, roept alle Rotterdammers op van 17 mei tot en met 14 juni ongebruikte fietsen in te leveren bij de Pop-up Kinderfietsenwinkel van de ANWB op het Schouwburgplein of bij 14 andere inzamelpunten in de stad.

Oud-wielrenster Leontien van Moorsel gaf op 17 mei op het Schouwburgplein het startsein voor de inzamelactie. Samen met de ANWB en de gemeente Rotterdam nam de voormalig topsporter de eerste ingezamelde en opgeknapte fietsen in ontvangst. De fietsen gaan naar kinderen in armoede die geen fiets hebben.

De inzamelactie is hard nodig. In Rotterdam leeft 1 op 4 kinderen in armoede. Een fiets is een luxe die sommige Rotterdamse ouders zich niet kunnen veroorloven. Dat is jammer, want fietsen vergroot de wereld van kinderen. Bovendien is het gezond en duurzaam. De gemeente Rotterdam wil fietsgebruik stimuleren, een eerste stap hierbij is zorgen dat meer Rotterdammers een fiets hebben.

Ingeleverde fietsen worden op het Schouwburgplein door vrijwilligers ter plekke opgeknapt. Daarnaast zijn er nog 14 andere inzamelpunten verspreid over de stad. Daar kunnen Rotterdammers tot en met 14 juni hun oude fietsen inleveren.

De inzamelactie is voor de gemeente een pilot. Na de actie kijkt de gemeente of een structurele fietsregeling in Rotterdam mogelijk is. ANWB Kinderfietsenplan doneerde eerder dit jaar al 40 fietsen aan een project Fietsen op Zuid. Dat moet ervoor zorgen dat meer kinderen in Rotterdam-Zuid op kunnen fietsen. Ook schonk het Kinderfietsenplan fietsen aan de Giovanni van Bronckhorst Foundation.

Het ANWB Kinderfietsenplan hield al eerder succesvolle inzamelacties met gemeente Groningen en Apeldoorn. In juni staat de pop-up Kinderfietsenwinkel in Amsterdam.