Vrijwilligers in actie voor ANWB Lichtbrigade bij station Leiden

Webredacteur: Marjan van der Linden, vrijwilliger
Fotograaf: Bert van Zon, vrijwilliger

Het is een drukte van belang achter het station van Leiden. Vrijwilligers met gele hesjes aan zijn druk in de weer met het controleren van fietsen, vooral gaat het hier om de lichten. Het is de Lichtbrigade van de ANWB. Het doel is om de veiligheid van de fietsers te vergroten in verband met de naderende donkere winter.

Er zijn vier vrijwilligers aanwezig met gereedschap, batterijen en fietslampjes. Ik vraag aan twee vrijwilligers waarom zij dit werk doen.
Jolanda vindt de veiligheid van de fietser erg belangrijk. Sjaak doet voor de derde keer mee aan de actie, naast veiligheid vindt hij het leuk om te doen.
Ik moet zeggen, de vrijwilligers zijn de hele tijd erg handig en enthousiast bezig.

DSC04801DSC06138DSC04787

Eerst wordt de ANWB tent met een banner opgezet, zodat duidelijk is wat hier gebeurt. Al gauw komen fietsers uit zichzelf naar ons toe om hun lichten te laten repareren. Want ze weten bijna allemaal dat het voor- of achterlicht het niet doet. Op de vraag waarom men het licht laat controleren, volgt het antwoord dat veiligheid toch wel erg belangrijk is. Een enkeling zegt dat hij geen bekeuring wil. Vooral de “ stationsfietsen” mankeren nogal wat. Er ontstaat nogal eens schade aan de lampjes in de stalling. Veelal gaat het echter om de batterijen (voor nieuwe wordt gezorgd) en er worden regelmatig nieuwe lampjes geplaatst als de lamp niet gemaakt kan worden.

DSC04838DSC04805DSC04874

Op de vraag wat de passant vindt van de actie reageert hij of zij heel enthousiast. “Goede actie”, klinkt het of “Top”. “Geweldig” “Heel erg bedankt” en handen worden geschut. “Ik vind het fantastisch, maar ik schaam mij wel, want ik moet er zelf op letten.” “ Is het gratis? Ideaal, nu hoef ik niet naar de fietsenmaker”. Op een gegeven moment staan er wel zeven mensen in de rij geduldig te wachten. Een meisje neemt zelfs een trein later, omdat zij het toch wel erg belangrijk vindt dat haar lichten het doen.

Al met al is deze actie een groot succes, er zijn zeker wel meer dan 25 mensen geholpen, maar het stemt wel tot nadenken. Zijn de mensen zo slordig of is het gemakzucht? Want je eigen veiligheid is toch heel erg belangrijk!!!

Vind jij het ook belangrijk om met goede verlichting te fietsen, ga langs bij één van onze actie en fiks je verlichting.
Kijk de verschillende locaties